Sportief wandelen

Duidelijk anders dan een stukje wandelen

Sportief Wandelen is duidelijk anders dan een stukje wandelen. Het is voor iedereen die aan fitheid wil werken de ideale activiteit. Door de begeleiding en verantwoorde trainingsopbouw biedt het net iets meer dan het ‘gewone wandelen’.

 

Sportief Wandelen betekent stevig doorwandelen in een tempo rond de 5 tot 7 kilometer per uur. Er moet nog altijd adem overblijven om een gesprekje te voeren. De gemiddelde wandelgroep bestaat uit ongeveer 10 personen. Het trainen met elkaar is gezellig en is een extra stimulans om je op weg te helpen naar een betere conditie.

 

De trainingen duren ongeveer 1 ½ uur en zijn zeer gevarieerd. Een warming-up om de spieren los te maken, een stuk stevig doorwandelen, oefeningen met tempowisselingen en tenslotte even uitlopen en goed rekken. Het bijzondere is dat alle trainingsvormen zoals warming-up en cooling-down, duur- en intervaltraining toegepast worden. Door een verantwoorde opbouw is de kans op blessures gering.

Sporten met een beperking?!

Tja, wat is een beperking… voor mij is dat juist de uitdaging!
Ondanks dat ik, onder andere, niet “los” kan lopen, beweeg/sport ik veel.
De titel boven dit stuk eindigt met een vraagteken, maar wat mij betreft komen daar een aantal uitroeptekens voor in de plaats!

Heel belangrijk voor mij is het sporten met/tussen mensen zonder beperkingen. Inclusie, wat landelijk gelukkig en terecht steeds meer aandacht krijgt!
Gelukkig staat Magriet hier voor open.

Al 4 jaar wandel ik met haar sportief wandelgroep mee, met behulp van mijn Alinker (driewiel loopfiets) en sinds kort loop ik, zelfstandig of bij AAC (atletiek Assen)  hard met behulp van een Framerunner.

Ik kan eigenlijk niet beschrijven hoe fijn dit soort groepen zijn  Fijn? Nee, veel meer dan dat… Dat ik ondanks mijn “beperkingen” kan wandelen,  hardlopen, etc  ongelooflijk toch…
Het liefst doe ik dit tijdens georganiseerde evenementen, tussen de andere deelnemers, maar ook in een groep is het altijd erg gezellig.

Sporten, ondanks beperkingen, vraagt vaak om speciaal ontworpen materiaal en helaas kost dit vaak behoorlijk wat.
Ik kreeg mijn WISP Framerunner (uit Zweden) dankzij een forse bijdrage van de Dirk Kuytfoundation, een bijdrage van de provincie Groningen en de rest bijdrage van Stichting De Gouden Schakel.

Het hele verhaal is te lezen op: dirkkuytfoundation.nl onder sporter van de maand maart.

I can, i will!

Brigitte van der Laan .