Waarom (hard-)lopen?
Bijna iedereen kan hardlopen
Bijna iedereen kan hardlopen, in het begin valt het hoogstwaarschijnlijk niet mee, maar na een poosje doorzetten is het resultaat merkbaar. Je voelt je fitter, het werkt ontspannend, het is niet duur én op ieder moment van de dag te beoefenen.
Veel mensen kennen hun eigen kracht niet en zijn bang voor blessures. Door te beginnen met hardlopen, ontdekken ze de positieve effecten van hardlopen. De geschoolde loopcoach begeleidt het hardlopen en leert looptechnieken aan, waardoor blessures voorkomen kunnen worden.
Gezond
Er is veel informatie te vinden over hardlopen als gezonde sport. Het is goed voor hart en bloedvaten, past goed bij het afvallen: in korte tijd worden veel calorieën verbrand. De botten worden sterker, lopen geeft een gezonde huid volgens de dermatologen. En het allermooiste is: het is niet duur! Een paar goede loopschoenen en voor de dames een goede sport BH, zijn de belangrijkste investeringen voor de loopsport. Verder zorgt hardlopen voor een goede nachtrust en een grotere mentale kracht!
Mensen met psychische klachten De huisarts kan iedereen wijzen op de positieve effecten van hardlopen. Meer bewegen helpt bij mensen die een burn-out hebben of een stressgevoelige baan of karakter. Een teveel aan stress kan psychische klachten veroorzaken. Maar ook voor mensen die ziek zijn (of geweest zijn) is bewegen op maat gezond. Hardlopen in een groep is een sociale bezigheid en helpt mensen die thuis zitten vanwege psychische klachten sneller te reïntegreren.
Voor wie?
- Voor iedereen die wil beginnen met hardlopen of het opnieuw op wil pakken.
- Mensen die persoonlijk begeleid willen worden.
- Bedrijven die aan businessrunning willen doen.
- Collega’s die gezamenlijk willen trainen voor een bepaald doel.
- Voor mensen met overgewicht of psychische klachten.
De training
De werkelijke training of therapie duurt 1 uur. Dat klinkt enorm lang, maar dat is het niet. De training begint altijd met een warming-up. De spieren hebben het nodig om eerst opgewarmd en gestrekt te worden, juist om blessures te voorkomen. Tijdens de warming-up komen veel spiergroepen aan de orde: been- en buikspieren, arm- en schouderspieren. Magriet heeft veel gevarieerde oefeningen om alle spiergroepen aan bod te laten komen.
Daarna begint de het lopen. Groepen met weinig of geen loopervaring bouwen de looptraining rustig op. Een minuutje hardlopen wordt afgewisseld met een paar minuten wandelen. Langzaam wordt het aantal minuten opgevoerd tot men ongeveer een half uurtje kan hardlopen. Doel is dat men het plezier en de positieve effecten van hardlopen ervaart.
Met het verschil in niveau houdt Magriet rekening. Alle niveaus komen voldoende aan bod. Na de loop wordt aandacht besteed aan de cooling-down.
Naast het trainen onder begeleiding vraagt Magriet van haar cliënten om zelf ook te gaan trainen in de thuissituatie.